De geschiedenis van de tablet

· 1 reactie


Apple mag dan momenteel ontzettend veel succes hebben met hun iPad tablet, echt nieuw is het idee van een tablet niet. We nemen je terug in de tijd naar de eerste 'tablets'.

Een tablet draait natuurlijk volledig om een groot beeldscherm, liefst aanraakgevoelig. Aan de oorsprong van de tablet ligt de technologische ontwikkeling om computercomponenten steeds kleiner én goedkoper te maken. Toen deze onderdelen eenmaal klein en betaalbaar genoeg waren om ze gezamenlijk achter een beeldscherm te plaatsen, deden we precies dat.

PDA - 1992

De eerste keer dat eerder genoemde "kleine touchscreen-computers" massaal over de toonbank gingen was dat in de vorm van de inmiddels overleden Personal Digital Assistants. Hun rol is inmiddels vrijwel geheel overgenomen door smartphones. Toch is er een tijd geweest dat (vooral zakenmensen) onafscheidelijk waren van hun geliefde Palm Pilots of de wat chiquere Sony Clie's.

Palm Pilot 5000Apple Newton MP100
Palm Pilot 5000 en de Apple Newton MP100

Ook Apple deed een duit in het zakje met haar Newton toen het bedrijf nog onder leiding stond van John Sculley. Sterker nog, deze Sculley is uitvinder van de term PDA toen hij de Apple Newton introduceerde tijdens de CES van 1992. De eerste Palm-Pilots volgden overigens pas in 1996.

Tablet PC - 2001

Het lijkt echter niet lang geleden dat tablets geassocieerd werden met Tablet PC's. Je weet wel, zo'n touchscreen-laptop met zo'n onhandig pennetje. Het was een geëvolueerde notebook, die ook met een stylus te bedienen was. Groot nadeel van deze Tablet-PC's was het soort toegepast touchscreen; resistief. Een dergelijk touchscreen reageert op druk en niet zozeer op aanraking. Hierdoor is het scherm ook relatief onnauwkeurig, wat de aanwezigheid van een stylus weer verklaart.

Steve Ballmer Tablet PC
Microsoft CEO Steve Ballmer met een Tablet PC, fotocredits: CNET.com

Erg vooruitstrevend waren de eerste Tablet-PC's dan ook niet. De hardware was wel erg vernieuwend, de software was dat allerminst. Het was doorgaans vrijwel een kopie van de desktop-software, maar dan met ondersteuning van aanraking. Het formaat van controls zoals bijvoorbeeld knoppen was niet aangepast voor gebruik met een vinger of pen, en ook de rest van de interface was niet erg voorbereid op 'touch'. Gevolg is dat de meeste Tablet-PC's ook beschikken over een fysiek toetsenbord. Niet dat tekstinvoer niet mogelijk is via het touchscreen, het werkt alleen niet écht lekker.

Toch verdient Microsoft, of beter gezegd Bill Gates, veel krediet omdat hij zich behoorlijk sterk heeft gemaakt voor de tablet-computer. Niet alleen niet liet hij tijdens het Comdex 2001-event de eerste Tablet-PC zien, hij voorspelde ook dat iedereen het daarop volgende jaar aantekeningen zou maken met een 'Tablet-PC'. Een voorspelling die, weten we inmiddels, niet is uitgekomen.

UMPC - 2006

Microsoft liet het er niet bij zitten en kwam begin 2006 met project Origami, wat refereerde aan de volgende generatie aanraakgevoelige producten genaamd Ultra-Mobile Personal Computers. We troffen nog in 2006 de eerste UMPC, Samsung's Q1, hoogstpersoonlijk aan op de CeBIT in Duitsland.

Samsung Q1 UMPC on CeBIT 2006
Samsung Q1 UMPC op de CeBIT 2006

Echt van de grond is de UMPC niet gekomen, vermoedelijk omdat het vooral méér van hetzelfde was. De UMPC is inmiddels ook vrijwel geruisloos opgegaan in het netbook-concept.

E-reader - 2007

Het succes van de tablet was tot nu toe nog erg beperkt. Waarschijnlijk vanwege het ontbreken van een killer-app. Aan het begin van de 20e eeuw leek die er te komen toen de eerste tablets gefabriceerd werden met de e-ink techniek; de e-reader was geboren. Een tablet om een boek mee te lezen was misschien het laatste zetje dat de tablet-industrie nodig had om definitief door te breken.

Amazon Kindle 3
Derde generatie Kindle met Pearl e-ink techniek

De e-reader is wellicht slechts een aftakking van de tablet industrie maar daarom niet minder belangrijker. De eerste e-reader is trouwens de SoftBook uit 1998. Bekender is de Amazon Kindle die in 2007 uitkwam. Samen met de bijbehorende boekenwinkel is het nog steeds een gigantisch verkoopsucces, voornamelijk in de Verenigde Staten. Daar gingen al miljoenen Kindles over de toonbank. De nieuwste generatie Kindle, de Kindle 3, beschikt over WiFi en een op WebKit-gebaseerde browser. Er is ook een uitvoering met 3G-ondersteuning verkrijgbaar.

Multimedia-tablet

En toen was daar ineens Apple op de laatste woensdag van januari 2010 met de introductie van de Apple iPad. Iedereen wist dat het bedrijf bezig was met een tablet, en gehoopt werd op een tablet-variant van de Mac. Niemand had op een 'grote iPhone' gerekend. Groot was dan ook de scepsis, maar niet zo groot als de verkoopcijfers van de eerste generatie iPad's. Wat anderen niet lukte, lukte Apple wel. De eerste 80 dagen werden maar liefst 3 miljoen exemplaren verkocht. Het tablet-concept was eindelijk succesvol, en hoe.

Steve Jobs shows iPad
Steve Jobs toont voor het eerst de iPad

Aangedreven door hetzelfde besturingssysteem als de iPhone is de iPad verrassenderwijs toch heel innovatief. Mede omdat de tablet niet louter de functie kreeg van e-reader, maar ook voorzien was van diverse multimedia-functies. Op zich niets nieuws, maar door het achterliggende besturingssysteem ontstond wel een product dat eindelijk innovatief en natuurgetrouw overweg kan met aanrakingen. De multimedia-tablet was geboren.

iPad-kloon

Het succes wat Apple momenteel beleeft met de iPad ontgaat ook andere elektronicafabrikanten niet. We zien daarom momenteel erg veel iPad-klonen. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Tab en de Toshiba Folio 100. Het zal de consument allemaal niets schelen, een beetje concurrentie kan geen kwaad en het is goed voor de prijs. Denk dus niet dat hiermee het hoofdstuk van de multimedia-tablet gesloten is. We gaan nog vrolijk even verder.

Patent uit 1888

De geschiedenis van de tablet gaat echter nog veel verder terug, hoewel producten, patenten en prototypes doorgaans niet bekend zijn bij het grote publiek. Denk dan bijvoorbeeld aan het patent van Elisha Gray op "Electrical Stylus Device for Capturing Handwriting" uit 1888(!) en de PARCPad uit 1982, afkomstig van het toen nog Xerox Palo Alto Research Center hetende bedrijf PARC. Onze vrienden bij OSNews hebben voor de echte liefhebbers ook een leuk artikel over de geschiedenis van de tablet.



Praat mee over dit artikel