Microsoft kondigt eigen Surface tablets aan


Tijdens een speciaal en vooral geheimzinnig event heeft Microsoft een eigen tablet onthuld; de Surface. Eén gebaseerd op Windows RT en een meer zakelijke op Windows 8. Nooit eerder bracht het bedrijf zelf een computer of tablet uit.

Microsoft is voornamelijk softwaremaker en laat het uitbrengen van computers en tablets normaal over aan bedrijven waaronder HP en Dell. Blijkbaar is Microsoft niet content genoeg met die inspanningen en ziet het mogelijkheden die eerder genoemde nalieten in het huidige post-PC-tijdperk. Net zoals Apple dat al decennia geleden inzag is het noodzakelijk je eigen hardware te maken als je software serieus wilt nemen. Daarom brengt het nu twee lijnen eigen tablets; Surface for Windows RT en Surface for Windows 8 Pro.

Surface for Windows RT

De eerste is primair bedoeld voor consumenten en is gebaseerd op de ARM-vriendelijke versie van Windows; Windows RT. De processor is daarom ook niet van Intel, maar is een exemplaar van Nvidia. De Surface bevat een 10.6 inch breedbeeld touchscreen dat speciaal voor Microsoft is gemaakt. Het touchscreen wordt beschermd door Gorilla Glass 2.0 en de behuizing is van magnesium gemaakt. Vooral die combinatie moet van Surface for Windows RT een erg robuuste tablet maken.

Microsoft Surface
Microsoft Surface for Windows RT

Microsoft heeft tevens een aantal bijbehorende accessoires gemaakt waaronder een beschermende cover. Die klikt via magneten vast aan de tablet en beschermt net zoals de Smart Cover van Apple je geliefde tablet. Wat deze Touch Cover echter uniek maakt is dat in z'n 3 millimeter dikke behuizing een volledig multitouch toetsenbord is verwerkt inclusief touchpad. Hierdoor heb je altijd een toetsenbord bij de hand.

Surface for Windows 8 Pro

Niet ieder Windows-app draait onder het nieuwe Windows RT en daarom is er ook een mogelijkheid om voor de traditionele Windows versie te kiezen. In dit geval Windows 8 Pro. Aangestuurd door een krachtige Intel-processor uit de Ivy Bridge generatie moet deze Surface even krachtig zijn als de krachtigste ultrabook van dit moment.

Microsoft Surface Mike Angiulo

Het scherm beschikt over een 1080p resolutie en dankzij de ClearType Full HD zijn pixels nauwelijks tot niet te identificeren. Microsoft gebruikt een soort inkeping die rondom de hele tablet loopt voor koeling. Naast touch-invoer en het optionele Touch Cover beschikt de Surface for Windows 8 Pro over een tweede digitizer bestemd voor pen-invoer. Daarnaast is er een tweede cover beschikbaar; Type Cover. Deze soortgelijke toetsenbord-cover is net iets dikker maar moet een iets professioneler touch en feel geven dan z'n aanraakgevoelige broertje.

Microsoft Surface side

Beide tablets beschikken over een USB-poort, de Windows RT-variant over een versie 2.0, de Windows 8 Pro zelf een USB 3.0 versie. Bovendien is er een HDMI-poort zodat je altijd een externe monitor kunt aansluiten. De Windows RT krijgt uitvoeringen met 32 en 64 GB geheugen, terwijl de professionelere Windows 8 Pro in 64 en 128 GB verkrijgbaar zal zijn. Wanneer beide tablets uit moeten komen en wat ze moeten kosten werd niet bekend gemaakt. Dat wekt de indruk dat de prijs stevig zal zijn. Microsoft belooft echter dat de prijs in lijn ligt met andere tablets.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel