Microsoft demonstreert tabletvriendelijk Windows 8


Tijdens het AllThingsDigital-event heeft Microsoft een demonstratie gegeven van de volgende generatie Windows dat naast bekend oogt gelukkig ook meer geschikt blijkt te zijn voor tablets.

Het resultaat lijkt namelijk op een samensmelting tussen Windows Phone 7 en Windows 7. Het voordeel voor tablets is dat het naast vingervriendelijk ook beschikt over alle volwaardige desktop-functionaliteiten.

Windows 8 tiles

Het begint al bij het nieuwe startscherm dat veel lijkt te lenen van Windows Phone's Metro UI. Elke app krijgt z'n eigen 'tile' die het naar believen kan updaten. Naast de conventionele Windows-toepassingen is er nieuwe categorie apps dat volledig in HTML5 en JavaScript geschreven is. Die laatste zullen veel weg hebben van Windows Phone 7-toepassingen en daardoor veel meer geschikter zijn voor tablets.

Windows en tablets blijken tot nu toe een ongelukkige combinatie te zijn. Dit is niet alleen te wijten aan het gebrek van gebruikersvriendelijkheid van het inmiddels 25 jarig besturingssysteem. Mede door het huwelijk met Intel en diens niet zuinige processor-ontwerp maakt het ongeschikt voor tablets. Microsoft erkent dit bottleneck en bouwt daarom hard aan het geschikt krijgen van de nieuwe Windows-versie voor ARM-processors.

Codenaam

'Windows 8' is voorlopig nog een codenaam, het is alles behalve zeker dat het besturingssysteem ook daadwerkelijk deze naam meekrijgt. Tevens onzeker is de definitieve releasedatum.

Bron: AllThingsD.com



Praat mee over dit artikel