HP onthult met TouchPad eerste webOS-tablet


Lang keken we er naar uit maar dan eindelijk is HP's eigen webOS-tablet daar; de HP TouchPad. De naam Palm is overal verdwenen, maar het innovatieve webOS gelukkig niet.

De HP TouchPad heeft qua uiterlijk veel weg van Apple's iPad. Dat is niet geheel zonder reden, want het zal z'n grootste rivaal zijn. Waar de HP TouchPad wel verschilt met de iPad is het besturingssysteem. WebOS werd oorspronkelijk ontwikkeld voor smartphones, maar is volgens HP in essentie ook uitermate geschikt voor tablets. Al was het maar omdat webdiensten steeds belangrijker worden in ons dagelijks leven.

HP TouchPad
HP TouchPad

De TouchPad weegt 726 gram, is 13.7 mm dik en beschikt over een 9.7 inch groot 1024 x 768 resolutie beeldscherm. De ingebouwde 1.3 megapixel camera is primair bedoeld om mee te videobellen. Het apparaat is, zoals de geruchten luidden, voorzien van Beats Audio-technologie en uitgerust met stereo luidsprekers. Aangedreven door een dualcore 1.2 GHz Snapdragon processor moet de TouchPad qua snelheid alle concurrentie voorlopig achter zich laten. De vraag is alleen voor hoe lang?

webOS

Net als z'n kleinere smartphone familieleden draait de TouchPad onder webOS. Het is hiervoor echter wel aangepast om efficient gebruik te maken van het grotere beeldscherm. Mooi voorbeeld is de mail-toepassing die middels panels werkt.

HP TouchPad mail client

We zien echter ook veel overeenkomsten zoals Cards, Stacks, Synergy, multitasking en ondersteuning voor Flash. Vooral die laatste moet een reden zijn om voor de HP TouchPad te kiezen in plaats van de Apple iPad. Al werkt de manier hoe de TouchPad met notificaties omgaat erg in zijn voordeel; non-obstructief.

Accessoires

De TouchPad krijgt gezelschap van enkele apart verkrijgbare accessoires waaronder een bureaustandaard die als Touchstone fungeert en een toetsenbord.

HP TouchPad accessories

De TouchPad zal in een WiFi, 3G en een 4G-versie komen. De WiFi-versie zal als eerste komen, maar dan wel pas vanaf de zomer. De 3 en 4G-versies volgen later.

Afbeeldingen: Engadget


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel