Tablets maken indruk op het MWC


Het MWC in Barcelona was, onder andere, het congres van de Android-tablets. Meerdere fabrikanten kwamen met tablets op Android. LG, Samsung, HTC en Motorola gaan in de aanval tegen de iPad van Apple.

Gezien de kwaliteit van een aantal van deze tablets is dat zeker geen onbegonnen missie. Wie voor het eerst met Android 3.0 Honeycomb in actie ziet op een tablet, is onder de indruk, Dat geldt in ieder geval wel voor ons. De programmeurs van dit project zagen kans Android van een smartphone-besturingssysteem uit te bouwen tot een OS dat zeer geschikt is voor tablets. Honeycomb geeft meer de indruk van een desktop-OS. Dat past precies bij een tablet.

Desktop OS

Een voor desktopcomputers gebouwd besturingssysteem, zoals Windows 7, is echt teveel voor een tablet, vooral doordat het gemaakt is om met een muis bediend te worden. Microsoft heeft aardige pogingen gedaan om het OS goed op tablets aan te passen, maar dat haalt het niet bij de authentieke tabletervaring die de iPad en Android 3.0 Honeycomb bieden.

201102 htc flyer glass
HTC presenteerde de Flyer

Het verbaasde ons daarom dat HTC het over een heel andere boeg gooit. De Taiwanezen kiezen niet voor het special voor tablets ontwikkelde Android 3.0, maar installeren de smartphone-versie van Googles mobiele OS, Android 2.3 Gingerbread. Het merk zet daarbij vol in op HTC Scribe, een app om aantekeningen te maken. Daarmee keert het oude vertrouwde pennetje terug. Met deze pen moet het mogelijk worden om snel en eenvoudig aantekeningen te maken op je tablet. Dat klinkt ons goed in de oren, maar het is jammer dat HTC op de Flyer, zoals de 7 inch tablet van het merk heet, geen Honeycomb gebruikt.

201102 lg optimus pad front
Eén van de tablets op Android 3.0 Honeycomb

Honeycomb tablets

Van de andere tablets die gepresenteerd werden hebben we vooral een goede indruk van de Motorola Xoom. Op deze tablet werkte Android 3.0 Honeycomb naar onze indruk het snelst. De LG Optimus Pad valt op door z'n formaat. 8.9 inch is volgens LG net groot genoeg om een fijne tablet-ervaring te hebben, en net klein genoeg om in één hand te passen. Daar zit best wat in. De Optimus Pad is prima te hanteren, in ieder geval. Zonder de functionaliteit van de Samsung Galaxy Tab 10.1 af te willen kraken, valt ons bij deze tablet vooral de achterkant op. Die is erg fraai afgewerkt, en zorgt voor een goede grip.

201102 galaxy tab10 back
Galaxy Tab 10.1: Fraaie achterzijde

TouchPad

Natuurlijk waren er ook tablets die niet op Android draaien. Zo presenteerde HP de TouchPad, een 10 inch tablet die op het eigen besturingssysteem webOS draait. Dit OS ziet er goed uit, en werkte vlot op de demonstratie-tablet. Toch moeten we nog zien of een groot publiek oren zal hebben naar de TouchPad.

Wachten op Apple

Nu de tablets met Honeycomb gepresenteerd zijn, is het wachten op Apple, dat binnenkort met een nieuwe versie van de iPad komt. De markt zal dan bepalen welke tablet het meest functioneel is. Veel zal daarbij van de prijs afhangen. De geschatte prijzen die we tot nu toe van Android-tablets zage, doen vermoeden dat het de fabrikanten niet lukt de Honeycomb-tablets onder het prijspeil van de iPad in de markt te zetten. Als dat inderdaad het geval is, is dat koren op de molen van Apple.



Praat mee over dit artikel